Sukces w Świebodzinie!

Burmistrz Świebodzina wycofał się z zamiaru połączenia Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mikołaja Kopernika oraz Przedszkola nr 1 w Świebodzinie i utworzenia na ich bazie Zespołu Edukacyjnego nr 2. Zarząd Regionu Zielonogórskiego NSZZ „Solidarność” otrzymał do zaopiniowania w trybie ustawowym projekty uchwał ustalających sieci szkół oraz przedszkoli i oddziałów przedszkolnych na rok 2020/21, w których obydwie placówki są zapisane jako oddzielne podmioty. Wniosek: Opór w słusznej sprawie opłaca się. Trzeba reagować, gdy rządzący podejmują niekorzystne dla nas decyzje. Obojętność może drogo kosztować. Zarząd Regionu Zielonogórskiego NSZZ „Solidarność” i Komisja Międzyzakładowa Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Zielonej Górze poparły stanowczy sprzeciw rodziców i nauczycieli, zwłaszcza Przedszkola, i podjęły natychmiastowe działania, by przeciwdziałać uchwaleniu złego prawa. Razem osiągnęliśmy sukces. Trzeba jednak pamiętać: To jest rozwiązanie na rok szkolny 2021/22. Wciąż istnieje możliwość powrotu do planu połączenia placówek w następnym roku. Inne szkoły podstawowe i znajdujące się w pobliżu przedszkola mogą również stać się obiektem takich zamierzeń. Dlatego już dziś trzeba się przygotować i zjednoczyć, by później nie być zaskoczonym.

Zapraszamy pracowników oświaty w Świebodzinie do „Solidarności”. Zorganizowani mają lepiej!