List wsparcia

Szanowni koledzy, bracia i siostry,W imieniu czeskich pracowników chciałbym wyrazić moje pełne poparcie dla naszych kolegów i koleżanek z W&W Polska Sp. z oo. w Lubsku, którzy od marca prowadzą negocjacje zbiorowe aby zabezpieczyć płace, które pozwoliłyby im utrzymać swój standard życia. Życzymy  im powodzenia w dążeniu do pomyślnego zakończenia negocjacji.Zachęcamy do kontynuowania strajku do czasu, aż żądania zostaną spełnione lub do wypracowania kompromisu, który zostanie zaakceptowany przez obie strony.
Nie ma powodu, dla którego za ten kryzys mieliby płacić pracownicy. Wręcz przeciwnie,  aby go skutecznie przezwyciężyć należy uniknąć śmiertelnej spirali związanej z kurczeniem się popytu, co doprowadziłoby do upadku przedsiębiorstw, cięć płacowych i utraty miejsc pracy.Fala inflacji ma charakter międzynarodowy i dlatego należy mierzyć się z nią wspólnie w międzynarodowej solidarności.Bądźcie silni i chrońcie się nawzajem!

Z poważaniem Józef Stredula Przewodniczący CMKOS