Zbyszek Godlewski 17 grudzień 1970

W dniu dzisiejszym , 17 grudnia ,  w 50 rocznicę czarnego czwartku i masakry robotników  na Wybrzeżu w Grudniu’70r. , upamiętniając zamordowanego w tym dniu Zbyszka Godlewskiego ,przedstawiciele Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Zielonej Górze złożyli kwiaty

Słyszeliście o Zbyszku Godlewskim? Ale o bohaterze słynnej “Ballada o Janku Wiśniewskim” słyszeliście? To jedna i ta samo osoba. Zbyszek urodził się w 1952 r. w Zielonej Górze, a w listopadzie 2009r. został tu patronem ulicy.

Te zdjęcie z czarnego czwartku 17 grudnia 1970t.  pokazywały wszystkie telewizje świata i największe gazety. Powtarzane jest prawie w każdym programie o wydarzeniach na Wybrzeżu w 1970 r. Milicja i wojsko strzelały do demonstrujących stoczniowców. Zginęło kilkadziesiąt osób. Jednym z nich był 18-letni Zbyszek Godlewski. Zginął o 9.40 na wiadukcie w Gdyni. Demonstranci położyli zwłoki na drzwi i pomaszerowali przez Gdynię do urzędu miejskiego. To jemu poświęcona jest “Ballada o Janku Wiśniewskim”. Autor piosenki Krzysztof  Dowgiałło nie znał nazwiska ofiary, dlatego użył symbolicznego nazwiska.

Na zielonogórski trop w życiu Zbyszka Godlewskiego wpadł dyrektor Archiwum Państwowego Tadeusz Dzwonkowski. To on zainspirował Marka Kamińskiego i Jacka Budzińskiego  do złożenia wniosku o nazwanie ulicy imieniem Zbyszka Godlewskiego

Fragment “Ballady o Janku Wiśniewskim”

Chłopcy z Grabówka, chłopcy z Chyloni
Dzisiaj milicja użyła broni,