KONFERENCJA W BONN

W dniach 14.03-16.03.2019r. w Bonn odbyła się międzynarodowa Konferencja organizowana przez EZA- Europejskie Centrum Pracowników na temat „Zdrowe miejsca pracy – identyfikacja i postępowanie z niebezpiecznymi substancjami”.EZA to organizacja, która zrzesza chrześcijańskie związki zawodowe i instytucje partnerskie. Organizator konferencji m.in. Wiceprzewodniczący EZA Józef Mozolewski – członek Komisji Krajowej i przewodniczący Regionu Podlaskiego NSZZ „Solidarność” zaprosił przedstawicieli z Polski , Niemiec, Francji i Portugalii aby przedstawili zasady ochrony zdrowia i bezpieczeństwa w miejscu pracy w swoich krajach , branżach zawodowych i związkowych.Polskę reprezentowali przedstawiciele NSZZ „Solidarność” z Regionu Podlaskiego- Izabela Żmojda , branży chemicznej- Mirosław Miara i Sławomir Bezara ,Grupy Azoty-Bogusław Hereć i Wojciech Powszedniak, rolnictwa – Dariusz Łącki, budownictwa i drewna – Zbigniew Majchrzak,transportu kolejowego – Jerzy Grodzki oraz Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw z Lublina- Aneta Szczykutowicz. Referat o Radzie Ochrony Pracy, jej działalności i zadaniach na rzecz ochrony pracy, wygłosił zaproszony na konferencję Bogusław Motowidełko – Przewodniczący Regionu Zielonogórskiego i członek Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz członek Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP.

nowa deklaracja członkowska

legitymacja członkowska